Офіційний сайт міста Ізюм

32 переглядiв

Обережно – гриби!

dd98954bf31e568538f9535d705776bc

Гриби – це корисно та смачно , бо в них міститься небагато жирів, достатньо білків та вітамінів. Яке велике  задоволення доставляє збір грибів: це ходіння по лісу, вдихаючи свіже повітря, запах хвої та аромату трав. Пік сезону збору грибів припадає на кінець літа та осінь.

Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в лісах, будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Гриби мають властивість накопичувати в своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас. Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Також можна отруїтися і червивим грибом. Особливо велику  небезпеку несуть в собі  отруйні гриби такі як: бліда поганка, мухомор, опеньок несправжній , сатанинський гриб.

Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних –  гриби треба знати

Кожного року в Ізюмському районі фіксуються факти отруєння грибами. Особи,які отруїлися грибами знаходяться під пильною увагою в реанімаційному відділенні, а при погіршенні стану здоров’я переводяться  в токсикологічне відділення   «Обласної Клінічної Лікарні м . Харків.»  

Тому лікарі Ізюмської ЦМЛ  нагадують, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил: 

1.Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

2.Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;

– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби «білі», «бабки», «моховики» тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

– якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

– не давайте грибів малолітнім дітям;

– ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

3.Якщо отруєння все ж таки виникло або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

Бережіть своє здоров’я та життя! 

 

Адміністрація Ізюмської ЦМЛ