Офіційний сайт міста Ізюм

50 переглядiв

Поради лікарів «Як не отруїтись кавунами»

arbuz-pri-grudnom-vskarmlivanii

В середині літа в Україні починається жвава торгівля кавунами  та динями. Але вони можуть нести не тільки задоволення та насолоду, але і проблеми зі здоров’ям.  Отруєння баштановими спостерігається від підвищеного змісту  в  них нітратів або за наявністю в м’якоті кавуна   гнилісних бактерій та кишкової палички.  З початку 2019р до інфекційного відділення Ізюмської ЦМЛ доставлено 2 хворих (одна з них дитина)  в середній ступені важностями з приводу отруєння кавунами. 

Нітрати використовують в добривах, щоб прискорити дозрівання баштанових. Ознака ми підвищеного змісту нітратів а кавуні є : яскравий  червоний колір; жовтуваті або   коричневі волокна в ягоді; гладенький відполірований  зріз, тоді як в «гарному кавуні» він крупинками. 

Також є простий спосіб перевірки кавуна на нітрати – це опустити шматок кавуна в склянку з водою та розчавити його. Якщо кавун гарний то вода помутніє, а якщо в ньому є підвищений зміст нітратів то вода стане червоною.

Друга група отруєнь наступає за провиною покупців та продавців Кавун знаходився на землі, за нього брались збірники врожаю та продавці брудними руками, то він вже становить інфекційну загрозу. Надріз або поріз кавуна в місцях продажу може обернутись харчовим отруєнням,  витікши- сік з кавуна не тільки приваблює мух та бджіл, але й стає середою для активного росту мікроорганізмів.

Симптоми отруєння :  перші симптоми проявляються вже через кілька часів після поїдання баштанових – це млявість , головний біль, нудота та діарея. В важких випадках спостерігається підвищення температури тіла , судоми та біль в суглобах. 

Особливо небезпечні отруєння нітратами  у дітей до року життя та у матерів що годують немовлят, тому лікарі рекомендують утриматись даній категорії населення від вживання кавунів.

Якщо після вживання кавуна вам або вашим близьким стало зле , не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря.

 

Адміністрація Ізюмської ЦМЛ